Hvad skete, da verden blev ramt af Covid-19?


Regeringsledere og regeringer over hele verden lukkede deres stater og samfund ned og isolerede deres lande fra omverdenen.


Den danske regering og folketinget lukkede Danmark ned som ét af de første lande i verden.


Regeringen og folketinget isolerede Danmark fra omverdenen. Det skabte den største økonomiske krise i Danmark i moderne tid. Den aktuelle økonomiske krise slår med længder finanskrisen i både hastighed og dybde.


Regeringer over hele verden udtrykker ofte, at Covid-19 lukkede verdens nationer ned. Det er ikke korrekt. En virus kan ikke lukke et land. Det kan kun landets regering. Nedlukningen skete som følge af Covid-19 pandemien, men det var regeringen og folketinget, der besluttede at lukke Danmark fra omverdenen. Det var en politisk beslutning.


Konsekvenserne af den økonomiske krises omfang og betydning for den enkelte borger kan bl.a. forstås ved at kigge på USA. I 9 år i træk var USA et globalt vækstlokomotiv indtil Covid-19 pandemiens udbrud. Det var den længste højkonjunktur i USA’s historie. Der blev skabt over 20 mio. nye job i USA.


I løbet af godt én måned mistede 24. mio amerikanere deres job. 9 års højkonjunktur og vedvarende stigning i beskæftigelsen blev tabt på godt én måned.


USA er Danmarks største samhandelspartner. Nedsmeltningen i den amerikanske økonomi kan ikke undgå at gå ud over Danmarks samhandel med USA i årene fremover.